Nieuws

Waarom een zakelijke rekening als zzp’er
door Daan van Zantvoort 13 sep., 2023
Het is sterk aan te raden om als zelfstandige zonder personeel (zzp'er) je zakelijke bankrekening te scheiden van je persoonlijke financiën. Dit heeft diverse belangrijke voordelen. Meer weten over de voordelen? Lees verder>>
door Daan van Zantvoort 18 jun., 2021
Zzp’ers in de zorg zitten vaak met dezelfde vragen. Over hun boekhouding, administratie en belastingaangifte. Daarom geven wij hierover 5 tips: Zelfstandigenaftrek Besteed jij als ondernemer meer dan 1.225 uur per jaar aan jouw onderneming? Dan komt de ondernemersaftrekpost ‘zelfstandigenaftrek’ van 7.280 euro om de hoek kijken. De fiscus vindt het wel belangrijk dat je dit aantoonbaar kunt maken, dus houdt jouw bestede uren goed bij. Niet alleen gewerkte uren, maar ook reistijd, bijscholing, deelname aan netwerkbijeenkomsten en het doen van de administratie tellen mee. Het kost misschien wat extra tijd, maar scheelt uiteindelijk een hoop centen! Zakelijke kilometers Rijd jij als zzp’er met je privéauto, scooter of fiets ook zakelijke kilometers? Dan mag je hiervoor 19 cent per kilometer als kosten aanmerken. Belangrijk in dezen is wel om de zakelijke kilometers bij te houden. Hoe je dat op de juiste wijze vastlegt? Door de datum, het adres van vertrek en aankomst en totaalaantal kilometers per rit te registeren. Het kan natuurlijk ook dat je gebruikmaakt van het openbaar vervoer. In dit geval mag je de totale kosten aftrekken van de winst. Privékosten Als ondernemer kun je niet alleen zakelijke, maar ook privé kosten opvoeren. Gedeeltelijk, dat dan weer wel. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van je mobiele telefoon, internetaansluiting of abonnement op vakliteratuur. Zeker de moeite om dit mee te nemen, omdat deze kosten te winst verminderen waardoor je uiteindelijk minder inkomstenbelasting betaalt. Voorkom verrassingen Voor het vorige belastingjaar kun je deze tip niet meer gebruiken, maar voor 2019 is het zeker handig: een voorlopige aanslag opvragen. Waarom? Mocht jouw onderneming ineens lopen als een trein en stijgt de omzet aanzienlijk of – helaas – juist andersom, dan is dit van invloed op de belasting die je betaalt. Op basis van de geschatte omzet kun jij een voorlopige aanslag aanvragen die tussentijds kan worden aangepast, mocht het inkomen wijzigen. Iedere maand draag jij dan een x-bedrag aan belasting af. Zo voorkom jij het risico op een fors hogere belastingaanslag in 2020. Verzoek om middeling Als zzp’er zal jouw omzet waarschijnlijk ieder jaar anders zijn. De ene keer ga je langer en vaker op vakantie, de andere keer maak jij juist veel uren. De inkomstenbelasting varieert hierdoor jaarlijks. Om geld te besparen, biedt de fiscus jou de mogelijkheid om een verzoek tot middeling in te dienen. Jij kiest zelf over welke drie aaneengesloten kalenderjaren dit gaat. Let wel op: je dient zelf een berekening van de belastingteruggaaf te maken om te kijken of jouw onderneming aan de voorwaarden voldoet. Heb jij nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op via info@allizo.nl . En vergeet ons niet te volgen op social media, waar we regelmatig tips met je delen:
door Daan van Zantvoort 18 jun., 2021
Ik mag wel zeggen dat ik deze eerste blog een beetje met een trots gevoel schrijf. Trots op wat we met Allizo in korte tijd hebben neergezet en trots op onze nieuwe website. Mijn collega Lida en ik ontzorgen jou, als zzp’er in de zorg, op administratief gebied. Van a tot z, zodat je hier geen omkijken naar hebt. We nemen niet alleen je administratie uit handen, maar geven je ook proactief advies én zetten fiscaal de puntjes op de i door ieder jaar jouw belastingaangifte te doen. We werken samen met diverse partners in de zorg. Zo weten we wat er speelt binnen jouw vakgebied. En daarbij richten we ons specifiek op zzp’ers, zodat jouw financiële boekhouding alle aandacht krijgt die het verdient. Regelmatig plaatsen we op onze website een informatieve blog. We volgen voor jou het laatste nieuws op het gebied van belastingen en geven tips en uitleg over regelgeving.
door Marleen Raaijmakers 20 jul., 2020
Wanneer je als zzp’er vanuit thuis werkt, kun je daar niet altijd de kosten voor aftrekken. In deze blog leggen we uit wanneer het wél kan en wat er gebeurt als er toch ten onrechte kosten in aftrek op de winst zijn gebracht.
door Geert Lubse 26 mei, 2020
Een goede administratie is belangrijk als zzp’er in de zorg. Veel ondernemers vinden het saai, suf en stoffig merkt eigenaar Jack van Ansem van Allizo door zijn 25 jaar aan ervaring. ,,Maar een goede boekhouding duurt vaak niet meer dan vijf minuten per dag”, zegt hij tijdens een webinar van PIDZ waar allerlei belangrijke aspecten over ‘jouw administratie als zzp’er’ worden behandeld.
door Geert Lubse 19 mei, 2020
Wie als zzp’er zorgen had over het urencriterium en hierdoor bang was om over dit kalenderjaar de ondernemersfaciliteiten te verliezen, hoeft zich hierover niet meer druk te maken. Ook de zzp’ers in de zorg niet.
door Marleen Raaijmakers 19 mei, 2020
De coronacrisis houdt Nederland volledig in zijn greep. Het virus treft ook de zzp’ers. Omzetten dalen snel, opdrachten nemen massaal af en er zijn tal van vragen over de toekomst. In een vijfdelige serie legt Geert Lubse uit wat het coronavirus betekent voor de ondernemers. In aflevering 1 : het noodpakket voor zzp’ers.
door Marleen Raaijmakers 05 mei, 2020
Jack van Ansem (49) en Geert Lubse (52) hebben met hun administratiekantoor Allizo één duidelijk doel voor ogen. ,,We willen uiteindelijk toewerken naar een maandelijks financieel overzicht voor de zzp’ers met alle omzet en bedrijfskosten.”
door Geert Lubse 22 apr., 2020
Wel of geen arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten? Ongetwijfeld zullen veel zzp’ers zich dit hardop afvragen. Voorlopig is een AOV niet verplicht, maar hier komt de komende jaren verandering in.
door Geert Lubse 06 apr., 2020
De coronacrisis houdt Nederland volledig in zijn greep. Het virus treft ook de zzp’ers. Omzetten dalen snel, opdrachten nemen massaal af en er zijn tal van vragen over de toekomst. In een vijfdelige serie legt Geert Lubse van administratiekantoor Allizo uit wat het coronavirus betekent voor de ondernemers. In aflevering 5 : financiële hulp voor zzp’ers na 1 januari dit jaar.
Share by: